Domaći pomfrit je tradicionalna pratnja uz hamburgere, biftek na žaru, roštilj, i ostala dobro poznata jela. Potrebno vam je samo nekoliko sastojka da napravite ukusan i hrskav pomfrit, ali tajna za restoranski kvalitet pomfrita je zapravo u načinu njegove pripreme!
Za savršeno hrskav pomfrit nije vam potrebna posebna oprema za pravljenje i možete ga začiniti na mnogo načina.
Kako iseći i pripremiti pomfrit?
Ovaj jednostavan i lak recept za domaći pomfrit koji je hrskav spolja, kremast iznutra, savršeno slan i ukusan, oduševiće vaše prijatelje i porodicu.
Kao što već pretpostavljate, krompir je potrebno da oljuštite i isečete horizontalno na jednake trake. Krompir možete da isečete na deblje ili tanje trake, zavisno od toga kako više volite. Samo imajte na umu da deblje trake krompira mogu duže da se prže.
Sastojci koji su vam potrebni:
- 4-5 velikih krompira
- Ulje za prženje
- So
- Biber
- Mlevena crvena paprika (po želji)
Koraci za pripremu pomfrita:
- Krompir oljuštiti i oprati, zatim potopiti u hladnu vodu i ostaviti ga u vodi 30-60 minuta.
- Isperite krompir i ostavite ga na raširenoj krpi kako bi ona upila višak vode. U posudu staviti isečen krompir i posoliti, pobiberiti i posuti crvernom paprikom (po želji), dobro izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta da bi upilo začine.
- Zagrejati ulje na srednjoj temperaturi i pržiti krompiriće 6-8 minuta. Bitno je da posuda sa uljem ne bude pretrpana krompirom kako bi se sve ravnomerno i jednako ispržilo, pa možete tu količinu krompira pržiti iz dva dela.
- Izvadite krompiriće iz ulja i ostavite na sobnoj temperaturi da se prohlade, oni će unutra biti skuvani ali neće biti hrskavi. Za to vreme, dok se prva tura krompira hladi, možete da stavite preostali deo krompira da se prži na isti način.
- Ponovo vraćate prvu turu krompira koju ste ispržili i ohladili ali pre toga malo pojačajte temperaturu prženja. Ovaj put ih pržite samo 2-3 minuta dok ne dobiju dobro poznatu boju pomfrita.
- Stavite ih na papirne ubruse i odmah posolite. Poslužite uz kečap ili domaći umak.
Kako napraviti umak za pomfrit?
Pomfrit možete poslužiti i sa domaćim majonezom, koji je vrlo lako i jednostavno napraviti. Domaći majonez ima mnogo manje kalorija i zdraviji je.
Sastojci koji su potrebni:
- 1 sveže jaje
- 200 ml suncokretovog ulja (rashlađenog)
- 1 ravna kašičica soli
- 1 kašičica senfa
- 1 supena kašika limunovog soka
- Beli luk u granulama, čili, origano, bosiljak, ruzmarin (po ukusu)
Uputstvo za pripremu:
- U činiju stavite jaje i izmutite ga štapnim blenderom. Dodati senf, so, ulje i sok od limuna.
- Nastavite da mutite oko 30 sekundi. Količinu senfa, soli i limunovog soka možete dodati prema svom ukusu kao i dodatne začine.
- Čuvajte napravljen umak u frižideru i iskoristite ga u narednih 5-6 dana.
Pomfit iz rerne
Ukoliko vas zanima kako da napravite zdraviju i bržu varijantu pomfrita bez ulja i dosta prženja, onda je ovaj recept za vas. Verujemo da će vas recept oduševiti ukusom i uštedom vremena potrebnog za prženje. Koraci za pripemu:
- Kupite bilo koji zamrznut pomfrit, oblike zamrznutih krompirića možete birati sami.
- Pleh obložite pek papirom, poređajte krompir i posolite po ukusu.
- Ubacite u zagrejanu rernu na 50 stepeni, a zatim pojačajte na 260 stepeni. Pečete dok pomfrit ne dobije lepu boju. Pred kraj pečenja pleh možete staviti na gornju rešetku na 2-3 min.
- Vaš pomfrit je spreman za posluženje!
Jednom kada probate domaći pomfrit, redovno ćete ga praviti! Najukusniji, hrskavi, vrući pomfrit, koji ide uz sve i u svakoj prilici, obožavaju ga i deca i odrasli.