U hladnim zimskim mesecima vruć kakao je nezaobilazan napitak, a ovi domaći recepti vas definitivno neće razočarati. Bogata i kremasta topla čokolada se lako pravi i ima intezivan ukus čokolade i može se napraviti na mnogo različitih načina, počevši od kakao praha ili prave seckane čokolade.
U ovom tekstu naučićete kako da napravite crnu toplu čokoladu, belu toplu čokoladu i toplu čokoladu sa nutelom.
Kako se pravi topla čokolada?
Postoji mnogo verzija i recepata za pravljenje tople čokolade, od onih sa mnogo kalorija i bogatijeg ukusa, do niskokaloričnih i zdravijih varijanti kao što su kakao napitci. Na vama je da izaberete šta vam više prija u određenom momentu.
Ovaj recept za toplu čokoladu je omiljen tokom hladnijih meseci. Recept je lak za pripremu i biće vam potrebno veoma malo vremena da spremite ovaj slatki napitak.
Sastojci koji su vam potrebni:
- Kakao prah (jednu ravnu supenu kašiku po šolji) – u radnjama možete pronaći kakao prah namenjen baš za pravljenje napitaka
- Šećer ili med – dodajte šećer ili med (po ukusu), možete koristiti i braon šećer
- Čokolada – oko 100 gr čokolade, birajte onu sa visokim udelom kakaa
- Mleko 400ml – koristimo punomasno mleko za kremastiju konzistenciju, možete koristiti i biljno mleko ukoliko ne pijete mleko životinjskog porekla, ali uzmite u obzir da napitak neće biti toliko kremast
- Ekstrakt vanile – ne preterujte sa njom, da ne bi promenila ukus vašeg napitka
Recept za pripremu tople čokolade:
- U šerpi sjedinite šećer i kakao prah, pa dodajte mleko, komadiće čokolade i ekstrakt vanile.
- Stavite na vatru srednje jačine, neprestano mešajući da čokolada ne zagori i ne spadne na dno šerpe.
- Sipajte napitak u vaše omiljene šoljice i poslužite sa svojim omiljenim dodacima.
Kako napraviti belu toplu čokoladu?
Bela vruća čokolada je bogato i kremasto piće koje se topi u ustima uz glatku, slatku aromu bele čokolade i vanile. Zagrejte se ovom belom toplom čokoladom tokom praznične sezone!
Evo jednog jednostavnog i lakog recepta za belu toplu čokoladu.
Sastojci koji su vam potrebni:
- Mleko po izboru
- Ekstrakt vanile
- Bela čokolada
- Šećer ili med
- Šlag ili marshmallovs kao ukras
Uputstvo za pripremu:
- U maloj šerpi pomešajte mleko, čokoladu, šećer i vanilu.
- Kuvati na srednje laganoj vatri, povremeno mešajući, dok bela vrela čokolada ne provri. (Ne dozvolite da proključa.)
- Bela čokolada ima nisku tačku topljenja, zbog toga morate da pazite da je ne prekuvate.
- Jednostavno dovedite do ključanja i odmah uklonite sa vatre.
- Poslužite odmah napitak dok je topao, preko možete dodati šlag ili marshmallov, po želji.
Kako napraviti toplu čokoladu sa nutelom?
Topli i slatki napitci su savršen izbor u danima kada se ukrašava kuća za zimske praznike. Kada padne noć, upalite sva božićna svetla i uživajte u posebnoj toploj čokoladi sa omiljenim slatkišem većine – Nutelom!
Sastojci koji su vam potrebni:
- Jedna i po šoljica mleka.
- Tri do četiri kašike nutele (možete i više ili manje, u zavisnosti koliko želite da napitak bude sladak)
- 1/8 kašičice vanile
- Šlag, čokoladne mrvice, plazma, cimet. (opciono)
Uputstvo za pripremu:
- Stavite pola šoljice mleka i nutelu u malu šerpicu i zagrejte ih na srednje jakoj vatri.
- Mešajte sve vreme dok se sastojci potpuno ne sjedine i zatim dodajte vanilu.
- Dodajte preostalo mleko i opet mešajte sve vreme dok se ne istope i ne sjedine sastojci.
- Toplu čokoladu sipajte u šoljicu, pa po želji dodajte šlag, komadiće čokolade, plazmu, cimet.
Probajte šolju ove ukusne domaće bele ili crne tople čokolade, koja se lako i brzo pravi, ukrasite je šlagom, čokoladnim sirupom, čokoladnim mrvicama i uživajte u fantastičnom ukusu i mirisu ovog tradicionalnog napitka.