Ako želite napitak koji će da vas opusti i osveži, limunada je odličan izbor. Tokom leta uz par kockica leda ovo piće može da vas rashladi i hidrira, tokom zime može poslužiti za jačanje imuniteta, s obzirom da je bogata vitaminom C.
Limunadu možete napraviti u više varijanti, sa raznim dodacima i u raznim kombinacijama i svaka od njih će biti jednako lepog ukusa i pravo osveženje.
U nastavku možete saznati kako da ovaj napitak napravite sa šećerom i bez šećera, kao i kako da unapredite ukus limunade uz par trikova sa dodatkom omiljenog voća.
Kako napraviti limunadu sa šećerom
Uz ovaj najbrži i najlakši recept, napravićete domaću limunadu sa dodatkom šećera.
Potrebni su vam sledeći sastojci:
- 2 – 3 šolje šećera
- 8 čaša obične vode
- 3 – 4 isceđena limuna
Uputstvo za pripremu limunade sa šećerom:
U jednoj posudi pripremite sirup od šećera i tople vode. Mešajte i zagrejte vodu dok se sav šećer ne istopi kako šećer ne bi potonuo na dno.
Nakon toga sirup ohladite u frižideru. Dodajte sok od limuna i promešajte. Mešavinu sipati u bokal i dodati led.
Kako napraviti limunadu bez šećera?
Ukoliko želite zdraviju varijantu limunade bez šećera, dodajte med i tako uživajte u jednostavnim, zdravim napicima koje možete kombinovati po vašoj želji i ukusu.
Potrebni su vam sledeći sastojci:
- 1 litar vode
- 2 isceđena limuna
- 3 kašike meda
- jedna kašičica ekstrakta vanile
Uputstvo za pripremu limunade bez šećera
Sipajte u posudu toplu vodu i med kako biste ga rastvorili, zatim dodajte sok od limuna i jednu kašičicu ekstrakta vanile i sve to dobro promešajte.
U limunadu dodati kockice leda i ukrasiti sa nanom.
Kako unaprediti ukus limunade
Ako želite da vaša domaća limunada dobije još bolji ukus, postoje dodatni recepti koji će domaću limunadu učiniti egzotičnom. Možete dodati voće, začine i bilje koje će prirodno poboljšati ukus limunade.
Limunada sa jagodama
Osvežavajuće, letnje i ukusno! Za maksimalni užitak napravite limunadu sa jagodama, koje su odličan izvor vitamina C i mangana.
Potrebni su vam sledeći sastojci:
- pola šolje šećera u prahu (zdravija verzija je kokosov šećer)
- 2 šolje sveže iseckanih jagoda
- 1 čaša obične vode
- 6 isceđenih limuna
- 6 šolja hladne vode
- Led
- Jagode za dekoraciju
Uputstvo za pripremu limunade sa jagodama:
U manjoj posudi sipajte šećer i prelijte šoljom vode, kuvati na srednjoj temperaturi i mešati dok ne prokuva. Skloniti i ostaviti da se prohladi u frižideru.
Izblendirajte jagode i dodajte u vodu sa šećerom koja se ohladila. Dodajte sok od limuna i promešajte. Sipajte mešavinu u bokal i dodajte 6 šolja hladne vode.
Ukrasiti sa iseckanim jagodama i kockicama leda.
Limunada sa nanom
Limun i nana, kombinacija za limunadu koja će vas osvežiti i podsetiti na more i plažu.
Sastav nane sadrži vitamine, minerale, vlakna i upravo zbog svojih lekovitih svojstva ima široku potrošnju u celom svetu.
Sastojci koji su vam potrebni:
- 5 isceđenih limuna
- 2l obične vode
- 2 – 3 grančice sveže nane
- Led
- Đumbir (opciono)
- 100g smeđeg šećera
Uputstvo za pripremu limunade sa nanom:
Potrebno je nekoliko listova nane posuti šećerom i izgnječiti blago sa drvenim tučkom. Potom dodati sok od oceđenog limuna, naliti vodom i dodati kockice leda.
Svež napitak sipati u bokal i dodati listove nane i isečene kolutove limuna.
Saveti za skladištenje limuna i limunade
Da bi zadržali svežinu već napravljene limunade i da bi zdravom voću omogučili što duži rok trajanja potrebno je obratiti pažnju na to kako skladištimo naše sastojke:
- Da bi skladištenje limuna bilo uspešno, prvi korak je odabir pravog voća u trgovini, obratiti pažnju na mekano i oštećeno voće, jer se takvi limunovi ne mogu dugo čuvati.
- Limun se vrlo lako može pokvariti, samim tim treba ga čuvati na pravilan način.Kako bi sačuvali ukus, svežinu i sočnost, limun treba staviti u papirne vrećice.
- Optimalna temperatura skladištenja trebala bi biti između + 6° C do + 8° C.
- Birati plodove limuna koji su blago zelenkaste boje i sa malom grančicom, oni su pogodniji za dugotrajno skladištenje.
- Kako bi sprečili razvodnjavanje i gubljenje ukusa limunade, kocke leda ne smemo dodavati u limunadu pa skladištiti, već samo dodavati led prilikom služenja.
Limunada savršeno odgovara leti kada želimo da se rashladimo i osvežimo, sada kada znate kako da napravite domaću limunadu sa dodatkom jagoda ili nane, možete uživati sa vašim gostima u božanstvenom mirisu i ukusu limunade koji će stvoriti mediteransku atmosferu.