Proja je savršeno tradicionalno jelo za doručak, ručak ili večeru, a to je sve zahvaljujući zlatno braon, hrskavim ivicama i neverovatnom ukusu. Teško je pogrešiti sa mekim i mrvljivim projama, ali ponekad može biti izazovno izabrati koju vrstu proje jer dolaze u toliko varijanti i ukusa da može biti prava obaveza odabrati samo jedan.
Ovaj recept jednostavan je čak i za one koji nemaju dovoljno iskustva u kuhinji, a da biste napravili proju, potrebni su vam svi lako dostupni sastojci kao i samo nekoliko minuta vašeg vremena.
U ovom tekstu naučićete kako da napravite:
- Običnu proju (bez priloga).
- Proju sa sirom.
- Proju sa spanaćem.
- Proju sa ajvarom.
Kako napraviti običnu proju (bez priloga)
Uz ovaj brz i jednostavan recept, dobićete hrskave, puteraste, mekane proje, koje će vas oduševiti.
Sastojci koji su vam potrebni:
- 2 šolje kukuruznog belog brašna.
- 1 šolja pšeničnog brašna.
- 1 šolja kisele vode.
- 1/2 šolje ulja.
- 1 jaje.
- 1 kašičica soli.
- 1/2 kesice praška za pecivo.
Uputstvo za pripremu proje:
- Umutiti jaja ručno, zatim dodati kiselu vodu, ulje, so i promešati, polako dodavati obe vrste brašna pomešane prethodno sa praškom za pecivo.
- Sve mutiti dok se ne dobije glatko, retko testo. Smesu sipajte u okruglu tepsiju ili u kalup za mafine sa 12 mesta.
- Obična proja se peče ukupno 30 minuta. 20 minuta na 250 stepeni, a potom 10 minuta na 150 stepeni. Na ovaj način prvo će se zapeći kora a zatim i ravnomerno ispeći unutrašnjost kako bi bila meka.
- Nakon 30 minuta proverite testo čačkalicom. Ukoliko je nakon izvlačenja suva, proja je idealno ispečena. Služite toplo uz kajmak ili sir.
Kako napraviti proju sa sirom?
Proja sa sirom koja se topi u ustima i odlična je uz skoro svaki obrok, ima fantastičan ukus uz mnogo različitih jela, od govedine do piletine.
Sastojci koji su vam potrebni:
- 12 punih kašika kukuruznog brašna
- 4 pune kašike pšeničnog brašna
- 2 dl kisele vode
- 2 dl jogurta
- 3 jajeta
- 1 dl ulja
- 250 g belog sira
- 1 kesica praška za pecivo
Uputstvo za pripremu proje sa sirom:
- Sve sastojke osim sira pomešati u dubljoj posudi i umutiti dok se ne dobije glatko testo. Na kraju dodajte sir i promešajte varjačom.
- Sir nemojte previše usitniti. Biće ukusnije, ukoliko ostanu krupniji komadi sira.
- Sipajte testo u okruglu tepsiju, ili bolje, u kalup za mafine sa 12 mesta.
- Pecite ukupno 30 minuta, 10 min. na 200 stepeni i još 20 min. na 180 stepeni.
- Nakon 30 minuta proverite testo čačkalicom. Ukoliko je nakon izvlačenja suva, proja je idealno ispečena. Služite toplo uz jogurt, kajmak ili sir.
Ispečenu proju poprskati vodom, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
Ohlađenu proju iseći na trouglove ili kocke i služiti umesto hleba, uz sarmu, podvarak, punjene paprike ili udrobiti u jogurt ili kiselo mleko.
Kako napraviti proju sa spanaćem?
Za ukusnu užinu koja se brzo i lako pravi, proja sa spanaćem je pravi izbor. Ispunjena ukusnim i hranljivim sastojcima, jedite u pokretu ili pakujte u školske ručkove.
Sastojci koji su vam potrebni:
- 3 jajeta.
- 1 šolja jogurta.
- 2/3 šolje ulja.
- 1 šolja kukuruznog brašna.
- 1 šolja običnog brašna.
- 1 prašak za pecivo.100 g sira.
- 100 g sitno iseckanog spanaća.
Uputstvo za pripremu proje sa sa spanaćem:
- Umutiti ručno jaja zatim dodati jogurt, ulje, kukuruzno brašno, obično brašno pomešano sa praškom za pecivo, sitno izdrobljen sir, spanać i soli po ukusu.
- Ostaviti desetak minuta da odstoji smesa, a onda sipati u podmazanu i brašnom posutu tepsiju ili u kalup za mafine, te peći na 180 stepeni 30 minuta.
- Nakon 30 minuta proverite testo čačkalicom. Ukoliko je nakon izvlačenja suva, proja je idealno ispečena. Služite toplo uz jogurt, kajmak ili sir.
Kako napraviti proju sa ajvarom?
Obogatite svoju trpezu projom sa dodatkom ajvara, brzo se pravi i ide uz sve.
Sastojci koji su vam potrebni:
- 120 g kukuruznog brašna.
- 120 g belog brašna.
- 1 prašak za pecivo.
- 3 jajeta.
- 100 ml ulja.
- 1 čaša kisele pavlake (180 g).
- 4 kašike ajvara.
- 150 g feta sira.
- 1 kašika susama+ za posipanje.
- 1 kašičica soli.
Uputstvo za pripremu proje sa ajvarom:
- Sjediniti obe vrste brašna sa praškom za pecivo. Belanca umutiti posebno, a žumanca sa uljem, a zatim im dodajte umućena belanca. Dodajte kiselu pavlaku i ajvar.
- Sve zajedno umutiti da se dobije glatka smesa. Posolite i dodajte susam i izmrvljenu fetu.
- Sipajte u podmazan pleh za projice, pospite susamom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, 25-30 minuta. Služite toplo uz jogurt, kiselo mleko ili pavlaku. Prijatno!
Proja je veoma popularna širom sveta za porodična okupljanja. Ukoliko niste iskusni u kuhinji, a želite da vaša trpeza bude bogatija, a gosti zadovoljni uz ove recepte možete napraviti različite vrste proja, za svačiji ukus.
Ne trebaju vam nikakve veštine da napravite odličnu proju, ovi recepti su jednostavni, fleksibilni i prilagodljivi, za koji god da se odlučite morate probati bar jednom u životu.