Ovseno mleko je postalo izuzetno popularno i u poslednjih nekoliko godina je osvojilo svet u potpunosti. Verovatno ste ga videli na vašem lokalnom tržištu ili u omiljenom kafiću. Što nije iznenađenje s obzirom da je ovo jedno od najkremastijih mleka bez mlečnih proizvoda, sa pravom količinom slatkoće i savršeno za one sa osetljivošću na orašaste plodove i mleko životinjskog porekla.
Ovseno mleko možete da koristite kao zamenu za mlečno mleko u pecivu, palačinkama, dodajte ga u smutije i kafu ili prelijte omiljene žitarice.
U ovom tekstu, naučićete kako da napravite:
- Ovseno mleko – osnovna verzija.
- Čokoladno ovseno mleko.
Kako se pravi ovseno mleko?
Ovseno mleko je popularna varijanta, za one koji ne mogu da piju mleko životinjskog porekla i one koji su alergični na orašaste plodove. Ultra kremasto je, vrlo jednostavno za pravljenje, odličnog je ukusa i uključuje jednostavne, jeftine sastojke.
Sastojci koji su vam potrebni:
- 4 šolje vode
- Šolja ovsenih pahuljica
- Prstohvat soli
- Ekstrakt vanile, kakao prah, bobičasto voće (opciono)
Recept za pripremu ovsenog mleka:
- U blender sipajte četiri šolje vode i šolju ovsenih pahuljica i blendajte na velikoj brzini. Za najbolju teksturu, pazite da ne izblendate previše. Takođe možete dodati opcione sastojke poput ekstrakta vanile.
- Zatim dobijenu smesu procedite kroz čistu krpu ili gazu.
- Za savršeno glatko ovseno mleko, dva puta procedite tečnost, oba puta bacite ostatke pulpe. Ovaj korak je opcioni, ali će dati najglatkiju konačnu teksturu.
Saveti pomoću kojih će ovseno mleko uvek uspeti:
- Neka tečnost se može nakupiti na dnu cediljke. To je u redu. Odbacite ovu tečnost i svaku ovsenu kašu ispod nje. Ne pokušavajte da pritisnete pulpu da prođe više tečnosti kroz cediljku, jer može dovesti do toga da mleko dobije „ljigavu” teksturu.
- Koristite hladnu vodu: toplota može učiniti zob gumenim (samo pomislite šta se dešava kada napravite ovsenu kašu), pa koristite hladnu vodu ili zamenite šolju vode kockicama leda kada mešate.
- Za blago zaslađeno ovseno mleko dodajte malo javorovog sirupa ili meda. Možete dodati i prstohvat soli da uravnotežite ukuse.
Sada kada znate da napravite domaće ovseno mleko, obavezno isprobajte i ovu bogatiju i kremastiju verziju ovsenog mleka.
Kako napraviti čokoladno ovseno mleko ?
Za domaće čokoladno ovseno mleko kod kuće, potrebno je samo nekoliko sastojaka, od kojih mnoge već imate pri ruci!
Sastojci koji su vam potrebni:
- 1 šolja ovsenih pahuljica
- 4 šolje vode – ako želite gušće mleko, smanjite količinu vode
- prstohvat soli
- 1 urma za slatkoću – možete (po želji) koristiti i javorov sirup.
- 2 kašike kakaa
- kašičica ekstrakta vanile (opciono)
Uputstvo za pripremu:
- Ovsene pahuljice sipajte u blender, dodajte vodu i dodatak po želji – vanilu, ili bobičasto voće. Dobro izmešajte da dobijete gušću smesu. Otprilike 30 do 45 sekundi. Ne mora da bude potpuno glatka smesa.
- Probajte da li je po vašem ukusu i dodajte sastojke po potrebi.
- Smesu dva puta procedite kroz gustu krpu ili gazu.
- Sipajte mleko u flašu ili posudu i stavite u frižider. Promućkajte pre upotrebe.
- Čuvajte mleko u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 3 dana.
Ovseno mleko možete preliti preko žitarica, koristiti u smutijima, u pecivu za čokoladni ukus.
Uvek je zabavno isprobati različite opcije ili napraviti mešavine ovih recepata za domaće mleko. Budite kreativni i uživajte!